Što je rebranding i kada ga je korisno učiniti? Otkrijte uz MBE zašto ovu marketinšku strategiju primijeniti na imidž svoje tvrtke i koje su prednosti.

 

Što je rebranding i kada je potreban?

Kada i kako obnoviti korporativni imidž kako bi vaš brend bio učinkovitiji.

U eri digitalne transformacije i brzog mijenjanja ukusa potrošača i kupovnih navika, strategije rebrandinga igraju temeljnu ulogu u obnovi korporativnog imidža i brzom odgovoru na nove potrebe tržišta.

Trenutno je okruženje, naime, sve konkurentnije, dinamičnije i prepuno ponuda i proizvoda: stoga veliku pozornost treba posvetiti korporativnom imidžu, izdvojiti se od konkurencije, uspostaviti emocionalnu vezu s kupcima i biti spreman za poslovanu modernizaciju, ažuriranje i ponovno pokretanje vašeg brenda s vizualnog gledišta.

Ali što znači rebranding? Ovaj pojam označava proces obnove identiteta marke, marketinšku operaciju koja uključuje stvaranje novog imidža postojećeg proizvoda ili marke koji može uključivati ​​ime, logotip, dizajn, izbor boje ili ton komunikacije.

To je delikatna i složena operacija, a moraju se uzeti u obzir sljedeći čimbenicičimbenike: prema časopisu Forbes, potpuna revizija nečijeg brenda može trajati između 12 i 18 mjeseci rada. Identitet marke, naime, čini stup identiteta poduzeća i može utjecati na percepciju proizvoda na tržištu; stoga postaje ključno stalno biti u toku s aktualnim trendovima i održavati usklađenost s ciljnom publikom. Pogledajmo zajedno kada i kako usvojiti ovu strategiju da damo novi poticaj vašem poslovanju.

Kada krenuti s rebrandingom

Kako prenosi StudyFinds, 60% potrošača izbjegava tvrtke s logotipima neatraktivnog dizajna, unatoč dobrim recenzijama, dok više od 50% ispitanika kaže da su skloniji odabiru proizvoda čiju marku lako prepoznaju. Posjedovanje učinkovitog logotipa i korporativnog imidža koji je uvijek u koraku s vremenom ključno je da ostanete konkurentni na tržištu. Zbog toga, kako izvještava časopis Entrepreneur, većina tvrtki razmišlja o velikom rebrandiranju svakih 7-10 godina i stalno radi male promjene kako bi poboljšala svoj vizualni identitet.

Ali kada je pravo vrijeme za rebranding i zašto? U pokretanju ovog izbora, koji uključuje mnoge aspekte korporativnog imidža, mora se uzeti u obzir niz čimbenika: pogledajmo neke od njih.

  • Uskladite novo pozicioniranje sa svojim korporativnim imidžom. Kada se poduzeće kreće u novom strateškom smjeru, bitno je da njegov brend odražava tu transformaciju. Rebranding vam omogućuje komuniciranje novih ciljeva i novog puta, dopuštajući usklađivanje percepcije javnosti sa željenim pozicioniranjem. Boja, izbor fonta ili ton komunikacije nisu slučajni izbori i jednostavno diktirani osobnim ukusom, već predstavljaju dragocjen resurs za uspostavljanje empatičnog kontakta s potencijalnim kupcima. Stoga je potrebno ove izbore povjeriti profesionalcima koji su sposobni na najbolji mogući način protumačiti potrebe svog poslovanja.
  • Privucite nove segmente tržišta. Ponekad se tvrtke šire na nova tržišta ili žele privući drugu publiku. Prilagodba vizualne slike može pomoći u predstavljanju vašeg proizvoda na privlačniji način za nove tržišne segmente, personalizirajući komunikaciju kako bi bila učinkovitija prema novim ciljevima. No, potrebno je izbjeći djelomičnu restilizaciju i osmisliti projekt koji uključuje kako marketinška rješenja, poput web stranice i gadgeta, tako i tiskane materijale, poput letaka, brošura i posjetnica.
  • Razlikujte se od konkurencije. U zasićenim tržišnim segmentima može biti vrlo teško istaknuti se i biti zapažen. Međutim, učinkovito mijenjanje robne marke može vam pomoći da se istaknete od svojih konkurenata isticanjem jedinstvenosti vaše ponude. Mogućnost računanja ne samo na učinkovit logotip, već i na prilagođene materijale za pakiranje, može, na primjer, značajno pridonijeti širenju identiteta robne marke i prenošenju identiteta tvrtke.
  • Odgovorite na značajne promjene u poslovnom okruženju. Bilo da se radi o tehnološkim inovacijama, novim tržišnim trendovima, spajanjima ili akvizicijama, okruženje koje se stalno mijenja može zahtijevati osvježenje brenda kako bi ostao relevantan i u korak s vremenom. Rebranding može pomoći u učinkovitom komuniciranju promjena, dajući novi poticaj vašem poslovanju.
  • Regenerirajte negativnu sliku. Vraćanje ugrožene reputacije ili oštećenja imidža jedan je od glavnih razloga za rebranding. Obnova imidža, ako je dobro osmišljena i može jasno izraziti put rasta koji je krenuo nakon razdoblja krize, može uvjerljivo prenijeti rješenje korporativnih problema, čime pomaže vratiti povjerenje javnosti. Akcija resetiranja imidža stoga postaje moćan komunikacijski alat koji, kroz opipljivo svjedočanstvo evolucije tvrtke, prenosi pozitivnu poruku sposobnu vratiti poštovanje korisnika.

Oslonite se na rješenja za print i marketing poštanskih sandučića itd. kako biste dizajnirali ili obnovili imidž svoje tvrtke na učinkovit i koherentan način s identitetom vaše marke. Zahvaljujući MBE stručnjacima, moći ćete bolje strukturirati svoju vizualnu komunikaciju, odabrati najprikladniji stil za svoje poslovanje i ponovno pokrenuti koordinirani imidž svoje tvrtke.

FAQ

Što je rebranding? Rebranding je proces promjene identiteta marke, marketinška operacija koja uključuje stvaranje novog imidža postojećeg proizvoda ili marke koji može uključivati ​​ime, logotip, dizajn, izbor boje ili ton komunikacije.

Kada je preporučljivo raditi rebranding? Rebranding je preporučljiv kada tvrtka razvija svoj strateški smjer, širi se na nova tržišta, želi privući drugačiju publiku, treba se razlikovati od konkurencije, odgovara na značajne promjene u poslovnom okruženju ili treba vratiti kredibilitet.

Može li rebranding pomoći u osvajanju novih tržišnih segmenata? Da, prilagodba identiteta vašeg brenda može pomoći u predstavljanju vašeg proizvoda na privlačniji način za nove tržišne segmente, personalizirajući komunikaciju kako bi bila učinkovitija prema novim ciljevima.