Koje strategije i mjere može implementirati e-trgovina kako bi smanjila troškove dostave i pružila kvalitetnu uslugu. 

Za e-trgovinu je od temeljne važnosti smanjenje troškova dostave prodanih proizvoda.

Rast online prodaje zabilježen diljem svijeta posljednjih godina omogućio je online poslovnim subjektima da prošire i učvrste svoju ponudu, ali istovremeno je doveo do potrebe ulaganja u prilagodbu procesa vezanih uz logistiku, poput skladištenja i prijevoza, kako bi se pravovremeno odgovorilo na promjenjive navike i potrebe sve većeg i segmentiranog tržišta. Trošak dostave jedan je od elemenata koji najviše utječu na financijske izvještaje tvrtki koje prodaju online, a dostavu su povjerili vanjskim sudionicima, kurirskim službama i logističkim stručnjacima, koji imaju ključnu zadaću – točan dolazak proizvoda na odredište na način utvrđen tijekom faze kupnje. To je završna faza procesa koja, ako se upravlja profesionalno, može pridonijeti razvoju profitabilnog poslovanja, ali i usmjeriti izbore onih koji kupuju online: prema podacima koje je pružio Baymard Institute, 45% potrošača koji započnu online kupovinu, ali je ne dovrše (fenomen poznat kao “napuštanje košarice”), to čine jer smatraju da su troškovi dostave previsoki, dok 22% odustaje i napušta košaricu zbog prevelikih vremena dostave. Stoga,  postaje ključno za tvrtke optimizirati troškove dostave oslanjajući se na vanjske stručnjake, istovremeno nastojeći minimalizirati utjecaj neadekvatnog upravljanja na krajnjeg korisnika, usklađujući logističke procese s potrebama potrošača kako bi se ponudila brza dostava, pouzdani rokovi i personalizacija usluge. Pogledajmo zajedno strategije koje online trgovine mogu primijeniti kako bi to postigle.

75% korisnika koji redovito koriste internet kupovalo je proizvode
ili usluge online u posljednjih 12 mjeseci.
Online kupovina trenutno raste brzinom od više od 10% godišnje.
Strategije za optimizaciju troškova dostave 

Prema istraživanju koje je proveo Eurostat, 75% korisnika koji redovito koriste internet, kupovali su proizvode ili usluge online u posljednjih 12 mjeseci, dok najnoviji Europski izvještaj o e-trgovini izvješćuje da se online kupovina u Europi trenutno povećava brzinom više od 10% godišnje. To su značajne brojke koje s jedne strane ističu potencijal ovog sve većeg sustava prodaje, ali s druge strane obavezuju poduzetnike da čine oprezna ulaganja i pažljivo planiraju sve faze proizvodnog lanca: za neke tvrtke, troškovi upravljanja robom su visoki i ulazak na tržište na kojem konkurenti mogu ponuditi izuzetno povoljne uvjete dostave nije nimalo lak. Naime, u igri je niz faktora, težina, veličina paketa i vrsta ambalaže: pogledajmo ih detaljnije.

Veličina i težina. Osnovna cijena obično se računa na temelju volumetrijske težine, odnosno omjera između stvarne težine i dimenzija paketa. To varirata od kurira do kurira.

Odredište. Odredište paketa utječe na cijenu koju naplaćuje prijevoznik. Izračun se vrši utvrđivanjem lokacije primatelja i mjesta preuzimanja robe. Ta područja, tzv. zone, podložna su različitim tarifama koje mogu utjecati na konačnu cijenu.

Vrsta i ambalaža proizvoda. Vrijednost sadržaja dostave također značajno utječe na konačnu cijenu. Slanje boca vina, umjetničkih djela ili vrijednih proizvoda općenito može zahtijevati posebnu ambalažu, osiguranje ili specifičnu dokumentaciju koja će povećati trošak dostave.

Kako najbolje optimizirati troškove dostave? Najpovoljniji način je svaki put odabrati uslugu koja najbolje odgovara vašim potrebama u skladu sa zahtjevima svakog kupca. Evo nekoliko korisnih savjeta kako smanjiti ove troškove i poboljšati učinkovitost i konkurentnost vašeg poslovanja:

Otkrijte sva MBE rješenja

Prilagodite veličinu pakiranja proizvodima. Poboljšanje omjera veličine/težine na temelju vrste prodanih proizvoda je moguće i omogućava postizanje višestrukih prednosti: prije svega, potrebno je pažljivo analizirati karakteristike proizvoda, izbjegavati pretjerano velike kutije i omote, što bi zahtijevalo umetanje unutarnjeg pakirnog materijala, što rezultira povećanjem težine. Valovite kartonske kutije, neznatno veće od predmeta koji se šalje, znači da neće biti oštećenja sadržaja i koristit će se samo stvarno potrebna ambalaža: ekspandirana polistirenska pjena, zračni jastučići i bubble wrap folija idealna su rješenja kako bi se izbjeglo dodavanje dodatne težine te postigle najpovoljnije cijene od kurira. Funkcionalno rješenje za e-trgovinu mogla bi biti outsourcing usluga, oslanjanje na stručnjake koji mogu ponuditi širok spektar usluga i tarifa koje variraju prema vašim potrebama.

Odaberite prijevoznika na temelju odredišta. Za e-trgovine koja prodaje u vlastitoj zemlji i inozemstvu, ključno je pažljivo procijeniti put koji roba mora prijeći kako bi stigla na odredište preko ruku više dostavnih službi, bilo da se radi o međunarodnim tvrtkama ili lokalnim poslovnim subjektima. U tom kontekstu, važno je razmotriti mogućnost korištenja usluga više kurirskih tvrtki koji mogu ponuditi konkurentne cijene: tvrtke koje imaju široku međunarodnu mrežu mjesta za preuzimanje i dostavu te nude dodatne prednosti u pogledu praktičnosti i personalizacije usluge.

Automatizirajte označavanje i praćenje. Organizacijski menadžment iza slanja paketa ima značajne troškove za online trgovinu. Kvalificirano osoblje i odgovarajuća obuka za organiziranje dokumenata, ispisivanje i primjenu naljepnica te praćenje putovanja robe ključni su aspekti za e-trgovinu. Osim toga, korištenje usluga vanjskih tvrtki koje rade s naprednim tehnologijama i alatima može smanjiti troškove dostave i rizik od pogrešaka i poteškoća te jamčiti visokokvalitetnu uslugu.

Briga o pakiranju. Odabir i kvaliteta ambalaže izravno su povezani s vrstom robe koja se šalje. Osjetljiva roba, poput vina, mora biti pažljivo zapakirana kako bi se izbjegla oštećenja i omogućila odgovarajuća zaštita tijekom transporta. Međutim, potrebno je imati visoko kvalificirane radnike i visokokvalitetne materijale: dobra je praksa taj zadatak povjeriti specijaliziranim tvrtkama koje imaju cjelokupan know-how vezan uz razne vrste robe i pakiranja. 

Mail Boxes Etc. je idealan partner za smanjenje troškova nacionalne i međunarodne dostave, sa širokim spektrom rješenja koja mogu poboljšati iskustvo kupovine potrošača. Odaberite MBE i iskoristite jedinstvenu i fleksibilnu uslugu, s posebno osmišljenom ambalažom, odabranom na temelju vrste robe i prilagođenom potrebama vaše tvrtke i vaših kupaca.