Najbolje prakse i praktični savjeti za povećanje konverzija e-trgovine

Širenje online kupovine i evolucija e-trgovine učinili su svijet digitalnog marketinga sve konkurentnijim, prisiljavajući tvrtke da poboljšaju svoje procese i strategije kako bi se uskladile s promjenama na tržištu i novim trendovima kupovine.

Konverzija predstavlja prioritet za one koji žele prodavati online, stoga je sve važnije implementirati nove alate i pristupe kako bi se potaknuli kupci da kupuju proizvode i usluge. Stopa konverzije e-trgovinskog poslovanja može se smatrati najznačajnijom metrikom za procjenu povrata ulaganja (ROI): prema izvješću Unbounce-a, obično se kreće u rasponu od 2% do 4%. Međutim, 2021. godine dostigla je 5,2% u svim sektorima online trgovine. Najnoviji podaci IRP-a pokazuju smanjenje prosječne stope konverzije e-trgovine za 0,91% u odnosu na prethodnu godinu. Ova promjena ističe potrebu da tvrtke značajno interveniraju u svoje marketinške kampanje i oslanjaju se na specijalizirane partnere kako bi upravljanje njihovim online poslovanjem bilo učinkovitije.

Strategije za poboljšanje konverzija e-trgovine

Stopa konverzije e-trgovinskog poslovanja pokazuje postotak posjetitelja web stranice koji obavljaju određenu radnju, tj. omjer transakcija u odnosu na sesije.

Bilo da se radi o obavljanju kupovine, ispunjavanju obrasca za generiranje potencijalnih kupaca, pretplati na newsletter ili kontaktiranju korisničke podrške, ponašanje online kupaca pruža vrijedne uvide u njihove interakcije s web stranicom. Ti su podaci ključni za razumijevanje kako postaviti ciljeve koji mogu pomoći optimiziranju obujma prodaje.

Postoji mnogo strategija koje se mogu primijeniti kako bi se poboljšale stope konverzije na vašoj web stranici:

Korištenje uvjerljivog dizajna. Da bi bilo uistinu učinkovito, web stranica mora imati uvjerljive slike i videozapise visoke kvalitete. Mogućnost da u nekoliko sekundi privuče pažnju posjetitelja ključna je u procesima online prodaje: uvjerljiv dizajn koji uključuje velike slike na naslovnoj stranici i informativne videozapise na stranicama proizvoda pomoći će korisnicima da steknu pozitivan dojam, razumiju što kupuju i lakše dovrše kupnju.

Poboljšanje korisničke podrške. Prema Meta for Business, 52% online potrošača odabire brendove po iskustvu korisnika: značajan broj korisnika ima tendenciju napuštanja kupovine kod brendova koji pružaju neučinkovitu korisničku podršku, umjesto da se odluče za druge brendove koji nude zadovoljavajuća iskustva usklađena s njihovim potrebama, čak i ako to uključuje veći trošak. Učinkovito rješenje za poboljšanje razine zadovoljstva korisnika može biti implementacija softvera koji podržava izravnu komunikaciju s korisnicima: chat uživo i chatbotovi novi su trendovi koji mogu značajno poboljšati interakciju s korisnicima pružajući pravovremene odgovore i podršku u stvarnom vremenu, čak i izvan redovnog radnog vremena. Poboljšanje korisničke podrške e-trgovine ključno je za povećanje učinkovitosti svakog procesa, od dostave robe do naknadne prodaje. Uključivanje stručnjaka specijaliziranih u ovoj industriji može značajno smanjiti vrijeme posvećeno rješavanju nepredvidivih situacija, zadovoljiti zahtjeve korisnika od prvog poziva i inteligentno upravljati praćenjem i nadzorom procesa.

Optimizacija korisničkog iskustva na web mjestu. Poboljšanje korisničkog iskustva na web mjestu može biti jedan od najučinkovitijih načina za poboljšanje stope konverzije e-trgovinskog web mjesta. Optimizacija navigacije i strukture web mjesta omogućuje posjetiteljima da brzo i jednostavno pronađu željene informacije i proizvode. Prema istraživanju provedenom od strane Retail Systems Research, 52% potrošača izražava nezadovoljstvo učitavanjem stranica proizvoda ili kompliciranim postupcima plaćanja. Osim toga, više od 90% korisnika napušta web stranice koje su prespore, radije birajući konkurente ili dobro uspostavljene e-trgovine poput Amazona. Smanjenje broja polja za popunjavanje tijekom procesa odjave ili pružanje različitih načina plaćanja su dvije strategije koje se mogu usvojiti kako bi se zadržali ili privukli novi kupci, čime se ostaje konkurentan na online tržištu.

Optimizacija za mobilne uređaje. Mobilno iskustvo igra ključnu ulogu u procesu prodaje i može dovesti do značajnog napretka. Prema eMarketeru, mobilna trgovina stalno raste i prošle godine dosegnula je gotovo 436,7 milijardi dolara, što čini oko 40% ukupne e-trgovine.

To znači da je optimizacija web mjesta za mobilne uređaje postala temeljni cilj za postizanje ciljane publike i poboljšanje ukupnog iskustva kupovine. Učinkovita strategija koja može pozitivno utjecati na konverzije mobilne e-trgovine uključuje povećanje veličine fonta stranica, optimizaciju brzine web mjesta i kompresiju fotografija.

Povećanje opcija plaćanja i dostave. S jedne strane, pojednostavljenje procesa korisno je za poboljšanje preglednosti web mjesta. S druge strane, kada je riječ o optimizaciji koraka odjave, može biti korisno uvesti dodatne korake i opcije kako bi se ponudili novi načini plaćanja i dostave. Uključivanje pouzdanih usluga praćenja može značajno poboljšati zadovoljstvo korisnika i pružiti točne i učinkovite podatke: na primjer, integracija platforme za upravljanje nakon prodaje omogućuje praćenje svih poslanih narudžbi, automatizaciju procesa i slanje personaliziranih i ažuriranih komunikacija o statusu narudžbi, čime se optimizira korisničko iskustvo.

Popusti i promocije. Uključivanje popusta i promocija u kupovinu visoko je učinkovit način privlačenja kupaca brendu i motiviranja za kupovinu. Prema podacima koje je pružio RetailMeNot, gotovo 75% potrošača smatra popuste odlučujućim faktorom koji utječe na njihov izbor web mjesta za kupovinu i vrstu proizvoda koje namjeravaju kupiti.

Još jedan pristup poboljšanju iskustva kupovine i optimiziranju konverzija u e-trgovini može biti ponuda besplatne dostave: visoki troškovi dostave često su među glavnim razlozima zbog kojih potrošači napuštaju online košaricu, dok besplatna dostava, zajedno s kuponima i popustima, služe kao uvjerljivi poticaji koji motiviraju kupce da potroše više.

Follow up e-mailovi. Slanje naknadnih e-mailova vrlo je učinkovito za uspostavljanje veza s korisnicima. Te poruke imaju višestruke funkcije, uključujući slanje podsjetnika korisnicima koji su napustili košaricu, poticanje ih da dovrše kupnju ili jednostavno kontaktiranje kupca nakon narudžbe kako bi se izrazila zahvalnost personaliziranim porukama. Za poboljšanje stope konverzije e-trgovine, segmentiranje korisnika na temelju određenih kriterija može biti vrlo korisno. Na primjer, mogu se podijeliti na temelju prethodnih kupovina ili interesa pokazanih prema određenim proizvodima, kako bi se ponudilo bolje korisničko iskustvo, utjecalo i ciljano odgovorilo na potrebe korisnika.

Implementacija učinkovitih digitalnih rješenja ključna je za jačanje vaše online prisutnosti i uspostavljanje veza sa svojom ciljanom publikom: Mail Boxes Etc. pruža sveobuhvatnu podršku tvrtkama, poduzetnicima i obrtnicima u upravljanju i optimizaciji njihovih online aktivnosti, od isporuke do dostave proizvoda.

MBE rješenja za e-trgovinu, koja su digitalna, fleksibilna i personalizirana, pomažu tvrtkama da ubrzaju i pojednostave sve svoje procese. To rezultira zadovoljstvom i ugodnim iskustvom kupovine za kupca, što pomaže optimizirati vaše online poslovanje i postići najambicioznije rezultate. Ojačajte svoje online poslovanje s MBE digitalnim rješenjima.