Koje rješenje odabrati ako razmišljate o pokretanju novog posla

Jedna od najvažnijih odluka s kojom se ambiciozni i budući poduzetnik može suočiti je izbor između pokretanja tvrtke od nule ili otvaranja franšiznog poslovanja. Obje opcije predstavljaju niz prednosti i izazova, a potpuno razumijevanje obaju aspekata može biti od velike važnosti u pokretanju vašeg poslovanja.

Od jednostavnijeg upravljanja poslovanjem do operativne slobode, od ugovornih ograničenja do rizika povezanih s otvaranjem novog posla, upustit ćemo se u analizu ove dvije poduzetničke prilike i zajedno otkriti prednosti i nedostatke oba rješenja.

 

Otvaranje vlastitog posla: prednosti i nedostaci

Poduzetnik koji odluči pokrenuti tvrtku od nule ulazi na put rasta obilježen dubokim povjerenjem u svoju poslovnu ideju i sposobnost pozicioniranja u uvijek promjenjivom tržištu. Glavne prednosti koje proizlaze iz otvaranja vlastite tvrtke su veća autonomija u donošenju odluka: poduzetnici imaju potpunu kontrolu nad svim aspektima svog poslovanja, od strateške vizije do upravljanja svim dnevnim operativnim odlukama. Ova neovisnost omogućuje vam prilagodbu komercijalne ponude prema vašoj poduzetničkoj viziji, a istovremeno osigurava brz i pravovremen odgovor na promjenjivu dinamiku referentnog tržišta.

Međutim, uz potpunu neovisnost u upravljanju tvrtkom dolaze i brojne odgovornosti: poduzetnici se moraju sami suočiti sa svakim izazovom; bilo financijskim, operativnim ili strateškim. Nepostojanje unaprijed utvrđenog modela odgovora na izazove, može otežati proces pronalaženja i zadržavanja novih kupaca i uspostavljanje trajnih odnosa s partnerima i dobavljačima.

Tko god se odluči otvoriti vlastiti posao, za razliku od franšize, morat će snositi sva početna ulaganja koja su često znatna, ali potrebna za njegovo otvaranje. Nadalje, nepostojanje već etabliranog brenda čini nužnim velika ulaganja u marketinške i komunikacijske kampanje, koje su neophodne za prepoznatljivost vašeg brenda i dobivanje povjerenja potencijalnih kupaca.

Stoga visoka stopa neuspjeha novih tvrtki ne iznenađuje: prema studiji ZAmeričkog Zavoda za statistiku rada, otprilike jedno od pet novoosnovanih poduzeća propadne u prvoj godini poslovanja. Nadalje, prema Upravi za mala poduzeća, glavni razlozi neuspjeha novog poslovanja uključuju: nedostatak novca, usvajanje neučinkovitih marketinških strategija i nedostatak potrebnog znanja i iskustva za razvoj poslovanja.

Otvaranje franšiznog poslovanja

Odlučite li se za franšizno poslovanje, moći ćete promovirati novu tvrtku iskorištavajući snagu i poziciju već etablirane marke na tržištu. Ograničenje autonomije odlučivanja uvelike je kompenzirano mogućnošću lakšeg upravljanja poslovanjem: poduzetnik će se moći koncentrirati na razvoj poslovanja čak i bez desetljeća iskustva u sektoru.

U zamjenu za ulaznu naknadu i mogući postotak prometa, primatelj franšize će imati koristi od znatnog smanjenja poslovnog rizika. Primjer je smanjenje troškova za pokretanje reklamnih kampanja i kupnju opreme i namještaja, što će biti omogućeno od strane davatelja franšize.

Nadalje, poduzetnik koji se odluči pokrenuti franšizno poslovanje moći će iskoristiti komercijalne ugovore koje je brend već započeo s partnerima i dobavljačima, što će također dati poticaj rastu poslovanja. Ovaj poslovni model također predstavlja idealno rješenje za one koji se namjeravaju proširiti na nova međunarodna tržišta smanjujući početna ulaganja na minimum: brend obično pruža vještine i suradnju s lokalnim partnerima potrebnima za uspostavu u određenoj zemlji, smanjujući rizike na minimum.

Na kraju, oni koji odaberu ovu opciju moći će komunicirati s kreditnim institucijama s većom vjerodostojnošću, lakše dobivajući potrebna sredstva za pokretanje poslovanja: banke pozitivno ocjenjuju prisutnost uspostavljanje poslovanja niskog rizika, koji koristi provjereni model poslovanja.

Mail Boxes Etc. franšiza nudi poduzetnicima siguran i provjeren poslovni model u više od 40 zemalja diljem svijeta. Suradnja s lokalnim partnerima omogućuje da vam ponudimo personaliziranu uslugu koja zadovoljava potrebe kupaca.

Logističke i marketinške usluge Mail Boxes Etc. pomažu poduzetnicima da se usredotoče isključivo na razvoj svog poslovanja, pri čemu mogu iskoristiti prednosti kvalificiranog savjetovanja velike mreže specijaliziranih stručnjaka.